Több tízezer embert tartanak teljes bizonytalanságban Orbánék

Több tízezer embert tartanak teljes bizonytalanságban Orbánék

A kormány továbbra sem döntötte el megtiltják-e a fesztiválokat és koncerteket a koronavírus miatt.

Felelős döntés lenne az emberek egészsége érdekében lemondani a tömegrendezvényeket, de ezt más, normálisan működő országokhoz hasonlóan már a járvány betörésekor meg lehetett volna tenni. És minden tömegrendezvényre vonatkozóan. Beleértve a focit is.

 

Vajon mi lesz augusztus 15. után?

Ezt egyelőre senki nem tudja, pedig már kormányzati körökből is többen azt mondogatják ideje lenne dönteni. Egyelőre ugyanis nem biztos, hogy augusztus 15-e után lehet 500 főnél nagyobb létszámú fesztiválokat, koncerteket, rendezvényeket tartani. A tökölődéssel Orbánék a teljes kulturális ágazatot bizonytalanságban tartják.

A zenészeknek, március közepe óta semmilyen bevételük nincsen, éspalko Palkovics László korábbi interjújából arra lehet következtetni, hogy végül az összes nyári koncert és fesztivált lefújják. Ez több tízezer ember megélhetését nehezíti majd meg, hiszen rengeteg háttérben dolgozó hangmérnök, színpadépítő munkás, büfés, jegyszedő, rendezvényszervező is munka nélkül marad.

A HVG szerint, ha augusztus 15-e után sem lehet tömegrendezvényt tartani, az "kampó lesz" a teljes kulturális szférának. Már így is sokan kerestek teljesen más területen állást, és nem is tervezik, hogy a jövőben visszatérjenek.
A lap információ szerint a jövő kedden a kormány elé kerülő előterjesztés továbbra sem engedélyezi a zenés rendezvényeket. Sőt úgy tudják, hogy 200 főre csökkentenék a létszámot minden más eseményen is. Ez pedig már az összes nyári szabadtéri színházi előadást is veszélybe sodorná. Sőt még az őszi színházi szezont is rosszul érintené.

Ha az egész nyári szezon kimarad, annak beláthatatlan következményei lesznek.

Több hazai zenész is hangot adott annak, hogy NEM igazságos, hogy focimeccseket hónapok óta lehet tartani, akár húszezres nézőszámmal. Ezzel szemben ők nem végezhetik a munkájukat.
Majka egy hosszas videóban ecseteli mennyire nem igazságos az a kettős mérce, amit Orbánék bevezettek.

Most már mindenki csinálhat mindent, egyedül a könnyűzenei iparág az, ami most totálisan ki van véreztetve. (...) Olyan, mintha kifejezetten, speciálisan ránk íródott volna ez a szívatási törvény – háborog Majka a videóban.

Majkát rengetegen megtámadták a videója óta, mondván, hogy akkor miért nem keres másik állást. Ő pedig elmondta, hogy azért nem, mert úgy érzi ehhez ért, ebbe fektetett rengeteg energiát és időt. Ráadásul ezt szeretné csinálni, mert ez az élete. Szerinte a zenészektől nem csak a bevételüket vették el, hanem azt, ami élteti őket. 

Majka után rengeteg hazai zenész megszólalt. Többek között a Tankcsapda, a Magna Cum Laude, a Fran Palermo frontembere, Henri Gonzo és Farkas Roland (Wolfie), a Punnany Massif alapítója. Pásztor Anna, aki már most is pincérnőként keres pénzt attól tart, hogy az Anna and the Barbies hamarosan már csak hobbizenekarként létezhet.

 

A Kampányinfón Gulyás Gergely, papagájminiszter gúnyos mosollyal az pofáján azt volt képes kinyögni, hogy focimeccseket azért lehet tartani, mert ott a koncertekkel ellentétben mindenki betartja a 1,5-2 méter távolságot, valamint SENKI NEM iszik alkoholt.

Nyitófotó: illusztració/Pixabay

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.15

Ellenzék: A kormány nem tett semmit a digitális oktatásért

Azonnali cselekvésre szólították fel az ellenzéki pártok és politikusok a Fidesz-kormányt a digitális oktatás kapcsán.

  • 2020.08.14

Bemutatták a közös jelöltet Tiszaújvárosban

Jakab Péter történelminek nevezte, hogy közös programot alkotnak, és a 2022-es országgyűlési választáson mind a 106 egyéni választókerületben közösen állítanak jelöltet a demokratikus erők.

  • 2020.08.14

DK: Orbánék ismét magukra hagyták a magyarokat

Történelmi pofon hazánknak az az óriási gazdasági visszaesés, ami sújtja hazánkat. Orbánék képtelenek voltak kezelni a kialakult helyzetet.