Index: hat újságíró, akit kitiltottak a Parlamentből

Index: hat újságíró, akit kitiltottak a Parlamentből

Mindenki emlékszik arra a 2016-os történetre, amikor a pofátlan Kövér László kitiltott hat újságírót a Parlamentből. Miért is? Azért, mert azok az általa engedélyezett területeken kívül próbáltak interjút készíteni politikusokkal.

Az újságírók csak a munkájukat végezték, az akkori MNB alapítványokkal kapcsolatos botrányról szerettek volna többet megtudni, de a képviselők nem voltak túl együttműködőek.

Sőt, gyakorlatilag elmenekültek a kérdések elől.

 

Ez azonban még nem volt elég, az utánozhatatlan bajszor szar úgy érezte, komolyabb szankciókhoz kell folyamodni, így az Index, a nol.hu, a hvg.hu és a 24.hu tudósítóit határozatlan időre lazán kitiltotta. A fideszes csicska azzal indokolta tettét, hogy a lapok munkatársai engedély nélkül forgattak, és nyíltan szembeszegültek a parlamenti újságírói munka szabályaival, ugyanis az országház déli társalgójában és a kupolateremben forgattak. Ahol az elnök szerint elvileg nem lett volna szabad... Mekkora féreg volt már akkor is ez az ember!

A Fidesz-báb viselkedése óriási port kavart, nem hiába. 

Az egész ország felháborítónak találta, hiszen Magyarországon ez az egyetlen lehetőség, amikoris a kormánypárti politikusokat faggathatják, ugyanis azok nem hajlandóak olyan sajtóorgánumnak nyilatkozni, ahol kellemetlen kérdésekkel bombázhatják őket.

TASZ súlyosan jogsértőnek találta, hogy a házelnök úgy hozta meg rendelkezéseit, hogy alapvetően sehol nem lehetett forgatni. Csupán néhány helyet jelölt ki, ahol ezt szabad az újságíróknak, ahelyett hogy az alapelv az lett volna, hogy mindenhol dolgozhatnak, és külön megindokolva jelölt volna ki olyan területeket az Orbán-kormány bábja, ahol nem szabad forgatni.

Ezért az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak a hat kitiltott újságíró ügyében.

A tudosítók is kérték az EJEB-et, mondja ki, hogy az újságírók kitiltásáról szóló döntés alapjogokat sértett, mert nem adott alapos indokot, miért van szükség hatalom ellenőrzésének ilyen súlyos korlátozására. Ráadásul jogorvoslatra sincs lehetőség a döntéssel szemben, így az újságírókat semmi nem védi meg a házelnök önkényétől - olvasható a 444.hu oldalán.

A bíróság végül kimondta, az újságírók kitiltása közérdeket sért, hiszen az állampolgárok így nem jutnak hozzá fontos információkhoz.

Döntésüket azzal támasztották alá, hogy nem lehet kitiltani az újságírókat a parlamentből, csak abban az esetben, ha a közbiztonságot vagy a képviselőket, esetleg magukat az újságírókat fenyegető vészhelyzet áll fenn.

2018 májusában viszont, még az alakuló ülés előtt kiderült, hogy a 2014-2018-as ciklusban kitiltott újságírókra kirótt szankció a következő ciklusban is érvényes lesz. Tudniillik, a Kövér számára elküldött regisztrációs kérelmükre azt a választ kapták,

Csak azoknak az újságíróknak a kérését tudjuk figyelembe venni, akik a 14′-18′-as ciklus ülésein betartották az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó szabályokat.

Sajnos, a Fidesz emberei úgy vélik, mindent megtehetnek és mindent meg is tesznek.

Tökéletes és újabb példa erre az, ahogyan az Orbán-kormány megpróbálja szétbombázni országunk egyik utolsó független hírportálját, az Indexet. 

via

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.07

Orbán úgy nevelte lányait, hogy a saját lábukon meg tudjanak állni

Migránsok, libernyákok, a kormány nagyszerű sikerei és természetesen nemzeti konzultáció. A szokásos már-már unalmas témák mellett két érdekesebb dolog is kibukott ma Orbán száján.

  • 2020.08.07

A KATA szigorításával a kisvállalkozóknak is jót odasóz Orbán

A szakértő szerint a legkevésbé védekezőképes kisvállalkozók esélyeit rontja a szigorítás, vállalkozások szűnhetnek meg, sokaknak csökkenhet a jövedelme.

  • 2020.08.07

Dull Szabolcs nem tudja, honnan szerezte meg a Fidesz a híváslistáját

Az Index.hu kinyírásával mindenki veszített Magyarországon – mondta a lap kirúgott főszerkesztője a HVG Teraszon.